Melodinen vapari ja komppaaminen

Pianovapari.com-kirjassa kerrotaan, kuinka vapaata säestystä voidaan soittaa kahdella toisestaan täysin poikkeavalla tavalla:

Melodinen vapari ja komppaus

Melodisessa vapaassa säestyksessä tuotat koko paketin itsenäisesti: melodian, soinnut ja basson sekä näiden yhdistelmästä syntyvän kompin.

Kun keskityt pelkästään komppaukseen, on tilanteessa lisäksi solisti – usein laulaja. Pianistina voit tietysti myös itse laulaa melodian. Kun sinun ei pianistina tarvitse soittaa melodiaa, voit keskittyä entistä musikaalisemman kompin tuottamiseen. Samaa kappaletta voidaan kompata lukemattomilla eri kompeilla. Komppivalinnalla vaikutetaan kappaleen tunnelmaan (esim. reipas tai rauhallinen).

Pianovapari.com-kirjassa pianovaparia lähestytään näistä molemmista toisistaan poikkeavasta näkökulmasta: melodisesti ja komppaamalla. Varsinainen pianovaparin ”vyökoe” on tilanne, jossa tuotat molempia tyylejä tukevasti lomittain: kappale soitetaan melodisesti ja sekaan mahtuvat välit täytetään kompin palasilla aina, kun ehditään! Myös tätä näkökulmaa sivutaan Pianovapari.com-kirjassa.

3 Responses to “Melodinen vapari ja komppaaminen”

  1. Pianovapari.com » Blog Archive » Sormijärjestys sointukäännöksissä Says:

    [...] « Melodinen vapari ja komppaaminen [...]

  2. Pianovapari.com » Blog Archive » “Vapaasäestys” vai “vapaa säestys” Says:

    [...] Näin yksi viattoman oloinen välilyönti tuo esiin kaksi toisistaan eroavaa ja samalla toisiaan täydentävää näkökulmaa. [...]

  3. Säveliä vasemmalle ja oikealle | Pianovapari.com Says:

    [...] Mitä alemmaksi kokonaista sointua viedään pianon koskettimia pitkin, sitä tuhnuisemmaksi ja möreämmäksi sointi muuttuu. Tämän vuoksi kokonainen sointu vasemmalla kädellä kuulostaa huonolta ja siitä olisi hyvä pyrkiä pois mahdollisimman varhain. Pianovapari on bändin feikkaamista ja olennainen osa bändin sointia on matalalta soitettu jämäkkä basso. Kehittyneemmän vaparin peruspaketissa vasemmalla kädellä soikin basso ja sointu siirtyy oikealle kädelle. Tämä perusajatus toimii sekä melodisessa vaparissa että kompattaessa. [...]

Kommentoi