Julkaisulupia haaliessa…

Pianovapari.com-oppikirja etenee niin, että suhina käy. Alunperin julkaisuajankohdaksi lupaillun ”kevään 2009″ määritelmää pitää selvästikin tulkita hieman väljemmin, mutta kirja valmistuu kyllä syksyn opiskelusuhinoihin.

Materiaali alkaa olla kasassa paria sivua, sisällysluetteloa, asiasanastoa ja sen sellaisia pikkujuttuja lukuunottamatta. Ruhtinaallinen loppupinnistys ja näyttävät kuitenkin olevan julkaisulupien hankkimiset suojatuille biiseille. Alusta asti on ollut selvää, että kirjaan tulee tunnettuja biisejä tämän päivän hiteistä ja ajattomista helmistä vaparipianistien iloksi. Nämä biisit ovat tietysti toisten omaisuutta ja niiden julkaisu vaatii luvan kustantajilta tai kustantamattomissa manus-biiseissä biisin suoraan tekijöiltä.

Herlokki Solmusen jalanjäljillä ollaan vahvasti, kun jäljitetään kustantamattomien biisien tekijöitä Teoston mukavien ihmisten kanssa. Kun kontakti löytyy, niin lupa-asiat etenevät musiikki-ihmisten kanssa mukavan mutkattomasti. Kustannetuissa biiseissä pääsee sitten kolkuttelemaan isojen poikien virtuaalioville vaikka Lontoon kirkolle. Heillä on tietysti tiukat standardiprosessit, joita julkaisulupien kanssa noudatetaan. Suurilla tekijöillä sähköpostiviestintää tekee kustannusoikeuksien kirjavuus – osalla kappaleista nuottien kustannus onkin ulkoistettu jonnekin muualle.

Julkaisen lähiaikoina lisää näytesivuja Pianovapari.com-kirjan opetussivuista. Sen mukaan kuin lupa-asiat selviävät, kerron myös tarkempaa tietoa kirjaan tulevista biiseistä. Tässä vaiheessa vihjaisen kuitenkin, että kirjaan on tulossa ainakin Jonna Tervomaan ”Rakkauden haudalla” ja Sir Elwoodin ”Neiti Kevät”.

2 Responses to “Julkaisulupia haaliessa…”

  1. Krisu Says:

    Hei. Sulla on mahtava hanke, enkä halua puuttua sen kummemmin, mutta nyt ”pilkkua viilaan” ja haluan sanoa, ettei Rakkauden haudalla kuitenkaan ole Jonna Tervomaan kappale vaan Juicen. Tosin varmaan tiesit sen. Laitatko kirjaan Tervomaan esittämän sovituksen biisistä, vai miksi mainitset, että kirjaan tulee ”Jonna Tervomaan ’Rakkauden haudalla’” ?

  2. pietu Says:

    Kiitos kannustuksesta ja kommentista, Krisu. :) Monien biisien historiasta on kirjaa tehdessä tosiaan saanut oppia mielenkiintoista faktaa. Kirjassa kappaleen nimen alla mainitaan esittäjä ja esityksen julkaisuvuosi. Monien biisien kohdalla tilanne on se, että biisillä on ollut useampia esittäjiä ajan saatossa niin kuin Rakkauden haudallakin.

    Se, minkä esittäjän kappaleelle valitsee, taitaa ollakin vähän katsojan silmässä. Yksi ratkaisu olisi tietysti mainita ensimmäinen esittäjä, mutta päädyin valitsemaan tämän päivän vinkkelistä ”ajankohtaisimman” esittäjän. Se, kuka on ajankohtaisin, jakaa varmasti mielipiteitä, mutta koin tämän linjan mielekkäämmäksi kuin alkuperäisen esittäjän.

Kommentoi