Mallisivu 10: Pedaali

Pianovapari.com-kirjan sivulla 22 harjoitellaan pedaalin käyttöä vapaan säestyksen parissa. Ensimmäisessä harjoitustehtävässä havainnollistetaan pedaalin käyttöä ja sen ydinpointtia: käsi ja jalka liikkuvat toisiaan kohti (ei samaan suuntaan). Toisessa tehtävässä harjoitellaan pedaalin käyttöä muutaman asteittain vaikeutuvan sointukierron kanssa.

Voit klikata kuvaa suuremmaksi. (Kuva on tarkoituksella vedoslaatua.)

Pianovapari.com - Mallisivu: 10. Pedaali

4 Responses to “Mallisivu 10: Pedaali”

 1. outsa Says:

  Jos aioit ihan ”rautalangasta” vääntää pedaalin käyttöä sellaisille soittajille, joilla ei ole hajuakaan pedaalin käytöstä niin tekstisi ja kuvasi eivät stemmaa yhteen. Nehän näyttävät, kuinka pedaali yleensä nuottitekstissä merkitään, mutta eivät sitä, milloin pedaali ihan oikeasti vaihdetaan.

  Eri asia tietenkin on, tarvitaanko noin alkeisopastusta tämän laatuisessa kirjassa, koska pedaalin käyttö kuuluu pianon yleiseen hallintaan eikä varsinaisesti vapaaseen säestykseen.

 2. pietu Says:

  Moi ja kiitos kommentistasi.

  Kirjan esitietoina odotetaan auttavaa nuotinlukutaitoa. Siitä eteenpäin kirjaa pyrkii opastamaan kädestä pitäen niin, että kirjaa voi edetä sivu sivulta. Pedaalin käyttö on olennainen osa monien vaparityylien saundia. Tästä vinkkelistä haluan ottaa myös pedaalin käytön kirjassa esille.

  Avaatko vielä hieman tuota mainitsemaasi ristiriita-asiaa, kun en hoksanut mitä tarkoitit? Sivun kuvassa on pedaalimerkit, jotta ne tulevat soittajalle samassa yhteydessä tutuksi, mutta varsinaiset ohjeet eli se milloin pedaali oikeasti vaihdetaan on merkitty vaiheittain numeroituna ”1), 2)” jne.

 3. outsa Says:

  O O O O
  ped_______I ped_______I ped________I ped_________

  tässä kun ei ole esikatselua niin enpä tiedä miltä systeemi näyttää ennkuin lähetän

 4. outsa Says:

  No eipä onnistunut, vaikka ennen lähetystä näytti hyvältä.
  Siis nuottitekstissä pedaalin keston osoittava ”alaväkänen” on liian lyhyt, aivan kuin pedaali nostettaisiin ylös ennen sointua. Taas sana ped on soinnun alla aivan kuin pedaali painettaisiin alas yhtäaikaa soinnun kanssa.

  Alaväkästä siis pidemmäksi että sen loppupää on täsmälleen soinnun alla. Sana ped taas soinnun jälkeen.

  Alkeissoittaja, joka ei tiedä padalista mitään katsoo myös kuvaa.

Kommentoi