Mallisivu 4: Melodinen ja komppaus

Pianovapari.com-kirjan sivu 10 vie ajatuksen kirjan ytimeen – pianovaparin kahteen eri näkökulmaan. Lukijalle tehdään tutuksi melodinen vapari ja komppaaminen. Sivulla tutustutaan myös ensimmäiseen varsinaiseen komppiin, balladikomppiin, ja tehdään sen avulla pieni soinnutusharjoitus.

Voit klikata kuvaa suuremmaksi. (Kuva on tarkoituksella vedoslaatua.)

Pianovapari.com - Mallisivu: 04. Melodinen ja komppaaminen

4 Responses to “Mallisivu 4: Melodinen ja komppaus”

 1. Jyrki T. Says:

  MIten tässä tehdään tutuksi molemmat tavat? Ei tullut oikein esiin tuosta esimerkkisivusta.

  Termistössä voisi hiukan viilata tuota otsikkoa: ”melodinen” ja ”komppaus” eivät edusta samaa ryhmää, joten on vaikea päätellä mitä tarkoitat nimityksellä. Eikö asiasisältö ole yksinkertaisesti soittaa melodia mukana tai vain säestää? Mille kohderyhmälle olet kirjaa tekemässä? Siitä riippuu millaista kieltä voit siinä käyttää.

 2. pietu Says:

  Joo, ”melodinen” -> ”melodinen vapaa säestys”. Olen tehnyt tähän kirjaan linjavedon pyrkiä kuorimaan kaikki teksti mahdollisimman ytimekääksi, mutta silti ilmaisuvoimaiseksi. Tappelen jatkuvasti näiden yksityiskohtien kanssa – kuinka pitää ilmaisu mahdollisimman tiiviinä ilman, että menee kuitenkaan lapsi pesuveden mukana. Hmm… Tuohon otsikkoon en ole ollut itsekään oikein tyytyväinen. Se olikin aluksi ”Melodinen vapaa säestys ja komppaus”, mutta se tuntui otsikoksi liian pitkältä. Ehdotuksia?

  Toinen pointtisi molempien soittotapojen esittelystä. Ne tulevat esitellyksi lyhkäisesti heti sivun yläreunan ranskalaisissa viivoissa (pallukoissa?). Olen kokenut melodisen vaparin selkeästi komppaamista haastavammaksi – ainakin silloin kun soinnut ovat mukana oikeassa kädessä. Tämän vuoksi varsinaisia melodisia harjoituksia alkaa tulla vasta toistakymmentä sivua pidemmällä kirjassa. Tässä vain esitellään tämä pianovaparin kahtiajakautuneisuus, joka on omassa opetuksessani noussut jonkinlaiseksi paradigmaksi: kompataanko biisi vai soitetaanko melodisesti.

  Kirjan kohderyhmä ovat omaa oppilaskatrastani peilaten noin kymmenvuotiaasta aikuiseen olevat alkeispianon soittajat. Todennäköisimmin kirjan käyttäjä on tuttu ”soinnut vasemmalla, melodia nuoteista oikealla”-soittotavan kanssa, mutta ei ole oikein päässyt siitä eteenpäin.

 3. kartsa Says:

  Ihan hyvä kirja myös aloittelijan näkökulmasta. Hienot kappale valinnat kuusikymmentä luvulla syntyneen näkökulmasta. Olisikko mahdollista saada kirjan mukana esim. cd levyä selkeyttämään opetusta,

 4. pietu Says:

  Kiitos kartsa. Cd-aiheesta tulee porinaa itse asiassa lähiviikkoina! :)

  - Pietu

Kommentoi