Keski-c on vedenjakaja

Mitä alemmas pianon koskettimia mennään, sen harvemmassa soitettavien sävelten on syytä olla. Tämä on helppo kuulla soittamalla kokonainen sointu oikealla kädellä – esimerkiksi C-duuri keski-C:n kohdalta. Kun soinnun heittää oktaavia alemmaksi (alkamaan pienestä c:stä), sointu kuulostaa soittimesta riippuen vielä nippa nappa oo koolta. Jos soinnun heittää vielä oktaavia alemmaksi (suuri c), sama sointu ei soi enää pätkääkään. Tämä on yksi syy siihen, miksi vasemmalla kädellä ei edistyneemmässä pianovaparissa soiteta kokonaisia sointuja, vaan soinnut siirretään oikealle kädelle.

Sointuja on nipuittain erilaisia alkaen vähintään kolmen sävelen soinnuista (jjep, kolmisoinnuista…) päättyen niin paksuihin möhkäleisiin kuin sormet antavat myöten. Kuten sanottu: mitä alemmas sointu viedään, sen harvemmassa soitettavat sävelet saavat olla. Oppilaat kysyvätkin joskus, kuinka alhaalta mitäkin soinntutyyppejä voi sitten soittaa? Olen antanut heille vastaukseksi yksinkertaisen muistisäännön.

Keski-c on hyvä sävel. Useimmat pianistit oppivat sen paikan heti soittotaipaleensa aluksi. Sitä voi pitää yksinkertaisena vedenjakajana myös tässä yhteydessä: Keski-c:n yläpuolella kaikki soinnut ovat sallittuja. Keski-c:n alapuolelle mentäessä kannattaa sen sijaan kuunnella sointua hieman tarkemmin. Kuulostaako sointu tuhnuiselta? Pitäisikö joku soinnun sävelistä jättää soittamatta soinnin kirkastamiseksi?

Vaikka keski-c annetaankin tässä rajapyykiksi, niin tärkeintä musiikissa on tietysti korvan käyttäminen. Se, kuinka paksulta tai möreältä sointi kuulostaa, riippuu ainakin itse soittimesta, soittajan omasta mausta ja soitettavasta musiikistakin. Varsinkin aloittaville muusikoille jonkinlaiset tukipylväät ovat kuitenkin helpotus. Tässäpä siis yksi sellainen sointujen käyttöön!

2 Responses to “Keski-c on vedenjakaja”

  1. Anna Says:

    Minusta tuo mitä tässä kirjoitat on tosi hyvä ja asia on näin. Olen sen käytännössä nähnyt, soittoa kun kuuntelen päivittäin kun oppilaat soittaa. Olen huono arvioija kun en osaa sanoa mitään parannusehdotusta mutta varmaan kehuista pidät myös!!

  2. pietu Says:

    Kiitos kiitos, mielelläänhän sitä noin positiivisia kommentteja vastaanottaa.. :)

Kommentoi