Sointukäännösten löytäminen

Sointukäännöksistä tulee oleellinen osa vapaata säestystä, heti kun edetään hieman alkeita pidemmälle. Niiden löytäminen tuntuu olevan joskus hankalaa alkaville vapaa säestäjille. Sointujen perusmuodot löytyvät yleensä helposti, mutta käännöksiä etsiessä tulee helposti huteja. Käännösten löytämiseen auttaa veneessä liikkujan sääntö:

“Vain yksi saa liikkua kerrallaan!”

Monet meistä ovat kuulleet tämän varoituksen lapsena mökillä soutuveneessä isovanhemmilta. Kiikkerä soutuvene kellahtaa helposti, kun kaksi veneessä olijaa lähtee liikkeelle samaan aikaan. Turvallinen liikkuminen tapahtuu veneessä liikkujan säännön mukaisesti – yksi veneilijä siirtyy ensin toisen viereen ja toinen veneilijä siirtyy vasta sitten uudelle paikalle.

Veneessä liikkujan sääntö toimii myös sointukäännöksiä etsittäessä. Aloitetaan soinnun perusmuodosta soittamalla se peukalolla, keskisormella ja pikkurillillä. C-duurissa esimerkiksi peukalo=C, keskisormi=E, pikkurilli=G. Kun halutaan kääntää sointua ylöspäin, päästetään ainoastaan peukku irti painetaan sen sävel mieleen (C). Soinnun muut sävelet pysyvät pohjassa. Sitten siirretään peukalo ylöspäin keskisormen kaveriksi E-sävelelle. Keskisormi siirretään seuraavaksi vastaavasti pikkurillin kaveriksi G-sävelelle. Lopuksi pikkurilli siirretään ylös uudelle C-sävelelle. Tämä uusi C-sävel oli ainoa sävel, joka koko touhussa täytyi löytää muiden sävelten ollessa koko ajan koskettimilla painettuna. Jos koko sointu päästettäisiin kerralla irti ja etsitään kaikki sävelet uusiksi, virheiden mahdollisuus kasvaa olennaisesti.

Jos sointua halutaan kääntää useamman kerran, samat vaiheet toistetaan uudestaan. Jos taas halutaan kääntää sointua alaspäin, toimitaan peilikuvana. Silloin pikkurilli päästetään ensin irti ja siirretään alaspäin keskisormen paikalle. Usein käännöstä vaihtaessa on tarpeen vaihtaa myös sormijärjestystä. Pikkurilli ja peukalo pysyvät yleensä painettuna, mutta keskimmäinen sormi voi tarpeen mukaan olla joko etusormi tai keskisormi, kumpi tuntuu paremmalta.

Kerrataan vielä soinnun kääntäminen veneessä liikkujan säännön avulla:
1. Siirretään peukku keskisormen paikalle ja painetaan irroitettu sävel mieleen.
2. Siirretään keskisormi pikkurillin paikalle. (Vaihdetaan tarvittaessa etusormeksi)
3. Siirretään pikkurilli ylöspäin mieleen painetulle sävelelle.

Veneessä liikkujan säännöstä on juttua myös Pianovapari.com-oppikirjassa.

Veneessä liikkujan sääntö

One Response to “Sointukäännösten löytäminen”

  1. Ota kantaa kirjan sisältöön | Pianovapari.com Says:

    [...] 04. Humppakomppi 05. Valssikomppi 06. Sointukäännökset 07. Sormijärjestys kompattaessa (ja toinen juttu) 08. Balladikomppi 09. Pedaalin käyttö 10. Puolisävelaskel ja ylennykset (soinnut: D, E, A) 11. [...]

Kommentoi