Basson korkeus pianovaparissa

Yksi tyypillinen piirre virkaiältään alkavien vaparipianistien soitossa on joskus pohjan puuttuminen soinnista. Usein tähän ohkaisuuteen on selvä syy, joka on vieläpä helposti korjattavissa.

Pianovapari on bändin feikkaamista. Yksi olennainen osa bändiä ja siis myös pianovaparia on vasemmalla kädellä soitettava basso. Se tuo pohjan koko paketin soinnille. Jos pohja puuttuu, sointi jää hyvin ohueksi. Myös, jos basso soitetaan liian korkealta, sointi jää ohkaiseksi.

Mikä sitten on sopiva korkeus soittaa bassoa? Basson sopivalle soittokorkeudelle löytyy karkea peukalosääntö: soita basso kaksi oktaavia keski-C:n alapuolelta. Basso voi liikkua tästä peukalosäännöstä noin oktaavin verran ylöspäin ja vielä muutaman sävelen C:stä alaspäin soittimen soinnista, kappaleen tyylistä ja soittotekniikastakin riippuen. Oheisessa kuvassa on hahmoteltu basson sopivaa soittokorkeutta tummanharmailla koskettimilla.

Basson soittokorkeus

Monet aloittavat vapaan säestyksen harrastajat soittavat aluksi sointuja vasemmalla kädellä. Pianovapari.com-kirja jatkaa vasemman käden soinnuista eteenpäin eli niitä ei kirjassa enää käsitellä. Vasemmalla kädellä soinnutettaessa säännön basson soittokorkeudesta saa tyystin unohtaa – soinnuissa ei ole enää mitään soivaa näin matalalla korkeudella. Matala basso tarkoitettu siis vain yksittäisille sävelille tai soittajan mausta riippuen myös oktaavituplauksille.

Basson soittokorkeudesta kerrotaan myös Pianovapari.com-oppikirjassa.

3 Responses to “Basson korkeus pianovaparissa”

  1. Säveliä vasemmalle ja oikealle | Pianovapari.com Says:

    [...] soitettu jämäkkä basso. Kehittyneemmän vaparin peruspaketissa vasemmalla kädellä soikin basso ja sointu siirtyy oikealle kädelle. Tämä perusajatus toimii sekä melodisessa vaparissa että [...]

  2. Karate Kid 3 Says:

    Suomen kielessä käytetään termiä nyrkkisääntö. Englannissa on käytössä ”rule of thumb”. Toki tämä ärsyttävä anglismi on koko ajan yleistymässä, mutta sinuna silti vaihtaisin.

  3. pietu Says:

    Jännä, että otit puheeksi. Olen nimittäin itsekin miettinyt tuota junioreja opettaessa. Arjen opetustilanteissa käytin joskus sekä peukalosääntöä että nyrkkisääntöä. Nyrkin käyttäminen ei tuntunut oikein mukavalta nuorempien taiteenharjoittajien kanssa ja koulutin sitten itseni peukalosäännön käyttäjäksi. Toisaalta, tuskinpa sillä nyrkkisäännölläkään suuria traumoja saa lapsille aikaiseksi PITKÄLLÄ JUOKSULLA! ;)

Kommentoi