Pedaali pianovaparissa

Kaikupedaalia käytetään pianonsoitossa sitomaan sävelet yhteen. Vaparin näkökulmasta pedaalilla saavutetaan kaksi etua:
• sointi jatkuu ilman katkoksia soinnusta toiseen
• käsi vapautuu nopeammin siirtymään seuraavalle soinnulle.
Pianovaparissa pedaalia kaipaavat siis erityisesti soinnut.

Pedaalin käyttö on koordinaation puolesta alussa hieman haastavaa, kun jalka tulee kolmantena raajana mukaan kuvioihin. Tyypillisesti oppilas painaa soinnun kädellään ja pedaalin jalallaan alas samanaikaisesti, mikä on liikkeen kannalta aivan luontevaa – silloin käsi ja jalka liikkuvat samaan suuntaan. Tämä on soinnin kannalta kuitenkin väärin. Pedaalin käytössä pianovaparissa on olennaista nimenomaan, että:

”Käsi ja jalka liikkuvat eri suuntiin.”

Samalla kun kädet painavat jo uuden soinnun alas, pedaalijalka liikkuukin vasta ylös. Näin edellinen sointu soi pedaalin avulla mahdollisimman pitkään. Tämä kuvio muuttuu nopeasti refleksiksi, mutta alussa vastakkainen liike on vaikea sisäistää.

Pedaalin käyttö pianovaparissa

1) Paina sointu ja basso alas.
2) Paina pedaali alas.
3) Paina seuraava sointu ja basso alas. Samanaikaisesti nosta pedaali ylös.
4) Paina pedaali uudestaan alas.

Pedaalin käyttöä opetellaan myös Pianovapari.com-oppikirjassa.

3 Responses to “Pedaali pianovaparissa”

  1. Ota kantaa kirjan sisältöön | Pianovapari.com Says:

    [...] 06. Sointukäännökset 07. Sormijärjestys kompattaessa (ja toinen juttu) 08. Balladikomppi 09. Pedaalin käyttö 10. Puolisävelaskel ja ylennykset (soinnut: D, E, A) 11. Melodinen vapaa säestys 12. Lippukomppi [...]

  2. Timo Surma-Aho Says:

    Kommentti ”Pedaali Pianovaparissa” -artikkeliin: Vapaassa säestyksessä aloittelija käyttää pedaalia helposti pedantilla, klassisesta musiikista opitulla tavalla. Tästä aiheutuu helposti se, että harmoniassa soi liikaa säveliä yhtä aikaa, varsinkin jos melodiassa on paljon eri säveliä. Opetan oppilailleni, että monesti pedaali on hyvä painaa alas aivan viime tipassa ennen seuraavan soinnun vaihtumista. Eli muistutan heitä että ”pedaali alas vasta kun on ihan pakko.”

  3. pietu Says:

    Kiitoksia kommentista. Pidän tuosta ajatuksestasi monessakin mielessä. Ensinnäkin ihan asiana – niin kauan kuin käsi pitää sointua painettuna, niin sointu kuuluu ilman pedaaliakin. Ja toiseksi – pyrin itsekin löytämään asioille ytimekkäitä ilmaisuja, suorastaan hokemia, joihin on helppo palata aina uudestaan soittotilanteessa. Voisin hyvin kuvitella itsenikin muistuttamassa oppilaalle kappaleen aikana: ”pedaali alas vasta kun on ihan pakko”

Kommentoi